2011. március 11., péntek

Egy év börtön ittas vezetésért

Nem csak az ittasságért, de azért is leültethetnek valakit, ha nem akarja megfújni a szondát, illetve kábítószer hatása alatt vezet. Ha nem is nálunk, de a szomszédos Szlovákiában bekeményítettek a törvényalkotók.



A helyi közlekedési szabályok ilyen irányú módosítását a szlovák belügyminisztérium javasolja, igaz, a börtönbüntetés csak a visszaesőket fenyegeti: akit három alkalommal kapnak rajta ittas vagy kábítószeres vezetésen, arra akár letöltendő büntetést is kiszabhatnak. "Az alkohol és a volán nagyon veszélyes kombináció. Minden részeg sofőr, aki a volán mögé ül, gépkocsiját fegyverré teszi" - jelentette ki újságírók előtt Daniel Lipsic, szlovák belügyminiszter. A tavalyi szlovákiai balesetek mintegy tíz százalékát okozta ittasság. Eddig csak a hivatásos gépkocsivezetők esetében számított ez a dolog bűncselekménynek, s járt érte börtönbüntetés. Náluk is csak akkor, ha a balesetben másoknak sérülést vagy vagyoni kárt okoztak. Lipsic szerint a szigorításokat rövid időn belül a kormány elé terjesztik, majd a parlamentbe kerülnek. A tárca elképzelései szerint a szigorított szabályok szeptember elsején lépnének érvénybe.
A szlovák hatóságok a szigorított szabályoktól a balesetek számának csökkentését várják. Tavaly Szlovákiában közúti balesetek következtében 345 személy halt meg, ami az utóbbi évtizedek legalacsonyabb száma. Ennek ellenére Szlovákia nem teljesítette az EU felé vállalt kötelezettségét, amely szerint tavaly 305-re kellett volna csökkenteni a közúti áldozatok számát.

Forrás: http://totalcar.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése